Προκλήσεις και Λύσεις
Έχουμε φτάσει 2025 και στην
Ελλάδα ακόμα πληρώνουμε και ξαναπληρώνουμε τα μέσα μεταφοράς χρυσά γιατί υπάρχουν παθογένειες,αστοχίες λάθη των κυβερνήσεων αλλά και τις δικές μας απείθαρχες συμπεριφορές απέναντι στο δημόσιο πλούτο που μας ανήκει και μας εξυπηρετεί καθημερινώς.Άραγε τα μέσα μεταφοράς εξυπηρετούν σήμερα το κόσμο; δίνουν πραγματικές λύσεις στη καθημερινότητα μας, έχουν εκσυγχρονιστεί ή απλά μας τρώνε χρόνο και κούραση από τη ζωή μας;
Η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία όπως και τα μέσα μεταφοράς και σίγουρα στους δρόμους κάνουν την εμφάνιση τους τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία και νέες γραμμές του μετρό. Η αστικοποίηση και η ακρίβεια έχει φέρει το κόσμο να μην μπορεί να περιμένει δύο ώρες στο αυτοκίνητο να πάει στη δουλειά του ούτε να καταναλώνει από το μισθό του για βενζίνες και φθορές αυτοκινήτου. Ο κόσμος όμως δεν εμπιστεύεται τα μέσα μεταφοράς όσο το αυτοκίνητο του.
Οι πολίτες καθημερινά δέχονται προκλήσεις, τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς καθυστερούν ,αδυνατούν να κάνουν προσλήψεις, δεν επαρκούν και η κίνηση ολοένα και αυξάνεται. Μια αραβική παροιμία λέει «ότι ένα πρόβλημα θα λυθεί όταν γίνει πιο δύσκολο».
Οι πολίτες συχνά ασκούν πίεση και αναφέρουν ότι η λύσεις για τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να στοχεύουν στην αποτελεσματικότητα,την ασφάλεια και την άνεση. Περισσότερα δρομολόγια της ώρες αιχμής για μείωση του συνωστισμού, έξυπνα εισιτήρια και ανέπαφες πληρωμές για ταχύτερη επιβίβαση,πληροφορικά συστήματα σε πραγματικό χρόνο για λιγότερη αναμονή,επέκταση και ανακαίνιση σταθμών για μεγαλύτερη προσβασιμότητα, περισσότεροι ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι συνδεδεμένοι με τα ΜΜΜ, ασφάλεια στους σταθμούς με φύλακες, καλός φωτισμός,ειδικές υποδομές για άτομα με κινητικά προβλήματα,εύκολη πρόσβαση σε ηλικιωμένους και γονείς με καροτσάκια,κατάλληλες ενδείξεις για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής, και ισχυρά κίνητρα για να γίνουν πιο ελκυστικά τα ΜΜΜ π.χ μειωμένες τιμές στα εισητήρια.
Ειναι χρήσιμα τελικά τα μέσα μεταφοράς;
Τα μέσα μεταφοράς αποτελούν βασικό πυλώνα της καθημερινής ζωής, επηρεάζοντας την οικονομία,το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η ευθύνη γι’ αυτή την αλλαγή ανήκει τόσο στις κυβερνήσεις και τους φορείς μεταφορών όσο και στους πολίτες, που καλούνται να στηρίξουν τις βιώσιμες επιλογές μετακίνησης. Με σωστό σχεδιασμό και συνεργασία, τα μέσα μεταφοράς μπορούν να γίνουν πιο αποδοτικά, φιλικά προς το περιβάλλον και προσιτά για όλους. Η στήριξη και η βελτίωσή τους είναι αναγκαία για ένα πιο βιώσιμο και αποδοτικό σύστημα μετακινήσεων.